Sunday, December 2, 2012

Lahe laupäev!


Siin on selline tore traditsioon 1. detsembril. Kõik sõidavad koos Caramulo´sse ehk siis siinse kõige kõrgema mäe otsa. Ja ilmataat oli ka helde, ei olnud just kõige soojem, hommikul paar kraadi all ja üleval samuti, kuid päike paistis ja liigutades ei olnud külm, samuti olin end vastavalt riidesse pannud. Mina läksin koos siinse poe GoingBike grupiga, meie punt hommikul oli seal 30 kandis, kuid selliseid punte oli palju, nii palju kui ma sõitjaid nägin, arvan, et kuskil pool tuhat vallutas mäge. Oli igasugu karvaseid ja sulelisi. Alguses oodati meie punt kõik koguaeg kokku, täitsa alguses oli meil ka pundis jõuluvana, poe mehaanik pani kiivrile jõulutaadi mütsi ja riiete peale punase mantli, ja oli viimane sõitja, ehk et kui kellegil midagi juhtus, sai abi, kuid ta ise suutis kummi korralikult lõhki sõita ja rohkem kui tund sõita ei saanudki. Mäe edenedes oli maha pudenejaid ja kuna teisi sõitjaid oli ka palju, siis kõik valisid endale enda tempo järgi kaaslased, mul oli korraldus treeneri poolt rahulikult võtta, seega nautisin loodust ja tegin pilte ja ei pingutanud. Kuskil peale poolt mäge oli lihaküpsetajaid tee ääres, need, kes soovisid said maiustada liha saiapätsikese vahel. Ma täpselt ei teagi, kas nad neid müüsid või oli grupidel oma väike kosutuspaik, meil oli selline üleval. Üleval käisin ära ka vaateplatvormil, oi kui kõle tuul, kuid ilus vaade. Üleval siis meil oli ka oma väike liha grillimise kohake, seal oodates oli küll natuke külm, kuid proovisin tuule eest varjuda ja päike soojendas. Paljud värisesid ikka väga, kuid samas ei suutnud ma aru saada, kuidas mitmed ilma mütsita, vaid kiiver peas, suutsid üldse kuidagi end soojana hoida. Pausikestega jõudsime üles 4 tunniga, tegelt oli ikka vist 3 millegagi, käisime jala vaateplatvormil, siis hakkasid osad pundiliikmed alla sõitma, ma sõitsin nendega kaasa paar kilomeetrit, kuni viimased meie pundist vastu tulid ja tulin nendega uuesti üles ja siis tuli 4 tundi kokku. Grillimine ja tsillimine (kuivõrd seda saab külmas ilmas teha) ja alla! Meie punt oli kahanendud kuskil tosinaks, mõned dh sõitjad ka, muidugi hardtailidel või all-mountain ratastel, sai natuke kihutatud, oi ja mul oli täna proovimiseks 29er, kui üles võtsin rahulikult ja ei saanud väga arugi, et midagi tavalisest erinev, siis alla minnes ilma midagi tegemata jõudsin pundi etteotsa, nautisin kiirust ja selles seltskonnas ikka kihutati, suuremate teede ristumiskohtadel ootasime alati oma pundikese kokku. Kogu päev oli mul suu kõrvuni, väga lahe mäevallutamine. All poes ootas meid veel tee ja küpsised. Alla sai kuskil kahe tunniga, kui poe eest alustasime oli kell pool kümme ja tagasi jõudsime pool viis.
Aa ja reede hilisõhtul nägin ära ka lõpuks saiakeste ostmise koha. Aguedas siis laupäeval suur turg ja kohalik pagariäri küpsetab reede õhtuti igasugu saiakesi selleks. Ja reede hilisõhtul on ühe tavalise maja garaazis pagariäri, mingitest euronõuetest ei ole haisugi. Jõudsime sinna kuskil südaöö kandis ja rahvast oli murdu, muidugi oli küpsetajatel savi igasugustest ostjatest, kümme minutit ootasime niisama külmetades. Samuti on nii mõnelgi kohalikul jutustada, kuidas mõni asi isu ära võtab, näiteks kuidas või peal, mida pagar saiakestele määrib jalutavad putukad või kuidas raha tilgub sokolaadist. Kuid pasteis´i on ju nii tore maiustada. Selline underground kohake.

hommikul

paar kilomeetrit asfalti

siis juba metsa vahel

kõik ootavad kedagi

kui hästi vaadata on näha, et looklev rada on rattureid täis

kaunis

kivist nägu

lehmad teel

rada täitsa tippu



väike grill

koer nautis ka vaadet

tagasi

Here they have a nice tradition on December 1st. All ride to Caramulo, the highest mountain here. The weather was nice, it was not warm, morning about few degrees and up also, but sun was shining and with movement it was not cold, and also I had dress accordingly. I went with group of local shop GoingBike, about 30 people started together from there in the morning, but there were many groups as this, as much as I saw people riding, I think about half thousand concerned the mountain. There were all sorts of riders. First our group waited for all, oh and we had santa claus also, shop mechanic had put santas hat on top of helmet and red coat over clothes, and he was riding last, so if anyone had problem santa would help, but he had cut tire and had to get back after only an hour. As the mountain continued and there were so many people riding, our group melted into little groups, as I had my coach order to take it easy, then I went with one easy going group, made pictures and enjoyed the landscape. After some half way up, meat grills started to appear on the route, so people could take meat between a bread to eat. I dont know if they also sold them, or every group had their own place, we had one on top. On top I also went to the panorama view, oi it was cold wind, but beautiful view. So on top we had our little place of grilling meat, then it was little cold, but I tried to be shaded from the wind and then the sun warmed. Many really were cold, but I did not understand some did not anything under the helmet, so I cannot imagine how cold it was for them. So with stops I arrived top with 4 hours, well actually it was 3 something, then I went by foot to the panorama and started to ride down with some of our riders, but I turned back up after few kilometers, when I met the last of our group and I went up again with them, and then it was 4 hours. Grilling and chilling (as much as it can be done in cold weather) and down! Our group had shrinked to about a dozen, it included some dh riders, of course with hardtails or all-mountain bikes, so we had some good speed. Oi and for today I got to test 29er, as I went easy up and really didnt notice that anything was different from usual, then going down, I rolled easily in front of the group without making any effort, I enjoyed the speed and with this company it was speedy, in bigger road crossings we waited the group together again. All day I had big smile on my face, so fun mountain ride. Down at the shop there was tea and cookies for us. It took us about two hours going down, we started from the shop half past nine and arrived half past four.
Oh and Friday night I finally saw the famous place for buy pasteis. In Agueda on Saturdays there is a big market and for this a local bakery makes all sorts of pastry and bread on Friday night. So on Friday night in one normal garage there is a bakery, forget about all sorts of requirements for handling food. We arrived there about midnight, there were loads of people, of course the bakers did not care about the buyers, we waited ten minutes in cold while no one could buy. Also many have some stories which could take away the desire to eat, like how bugs walk on the butter the baker puts later on the breads or how the money is tripping with chocolate. But the pasteis is so good so just forget and ear. Sort of an underground bakery.

2 comments:

  1. Tundub olevat väga mõnus üritus. Piltide järgi ei arvaks, et nii külm on. Kindlasti hea vaheldus tavatrennidele.

    ReplyDelete
  2. :)väga hea vaheldus ja tore oli lihtsalt rattal liikumist nautida. Üleval oli paar lompi, kus ujusid jäätükid sees, kuid peamiselt tegi üleval just kõle tuul olemise külmaks.

    ReplyDelete